Gryczane Kluseczki z Tofu (wegańskie i bezglutenowe)
Dawno już nie było w Chatce kuchni wegańskiej. A po świątecznym obżarstwie i tłustoczwartkowych ekscesach tęskno za czymś, co nie ocieka tłuszczem. Całość jest wegańska i bezglutenowa, ale przede wszystkim smaczna i, wbrew pozorom, szybka w przygotowaniu. A poza tym, co w diecie wegańskiej nie jest proste, nieudziwniona, domowa i niezchemizowana. Takie kluseczki można też przyrządzić ze zwykłej mąki pszennej, zachęcam jednak do stosowania mąki gryczanej, która ma niższy indeks glikemiczny, zawiera więcej białka roślinnego, a przede wszystkim nadaje potrawie charakterystyczny i niepowtarzalny posmak gryki.
Gryczane Kluseczki z Tofu
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej,
ciepła woda,
1 kostka wędzonego tofu,
200 ml tomatery (wysmażonych pomidorów),
1 duży pęczek koperku,
sól do smaku
Wykonanie: Do mąki stopniowo dodałam, szczyptę soli, wodę i mieszałam do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Nabierałam ciasto na łyżkę i zsuwałam do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię gotowałam jeszcze około 3 minut, odcedziłam. Na patelnię wlałam tomaterę, podgrzałam, wrzuciłam do niej kluski, posiekany koperek i pokruszone tofu. Pogotowałam chwilę dla lepszego połączenia smaków. I ... można wsuwać :)
nie wygląda apetycznie ale pewnie wspaniale smakuje
OdpowiedzUsuń