100% razowy, słodki chleb z rodzynkami
Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej,
40 g drożdży,
250 ml mleka 2% + 3 łyżki,
3 łyżki miodu (użyłam spadziowego),
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko + 1 żółtko,
50 g roztopionego masła,
150 g rodzynek sułtańskich,
1 szklanka gorącej herbaty,
Wykonanie:
Rodzynki moczyłam przez godzinę w gorącej herbacie i odsączyłam. Całą mąkę wsypałam do mikserowej miski, zrobiłam w niej wgłębienie, włożyłam do niego drożdże, miód i wlałam ciepłe mleko (tylko nie gorące!). Nakryłam miskę lnianą ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodałam sól, jajko, rodzynki i wyrabiałam przez 8-10 minut końcówką do ciasta drożdżowego. Na 2 minuty przed końcem wlałam rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie pozwoliłam ciastu rosnąć 30 minut.
Wyjęłam ciasto z miski i uformowałam podłużny bochenek, ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarowałam żółtkierm rozkłóconym z mlekiem i wstawiłam do zimnego piekarnika, który rozgrzewał się do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłam 50 minut.
A całkiem niedawno wykorzystałam też razową mąkę do upieczenia ciasta z morelami:
* Oryginalny przepis można znaleźć w książce G.Weidenger i M.T. Wiener "Pieczenie Chleba w Domu",
Dziękuję za dodanie chleba do listy :) Bardzo apetyczny, lubię takie wypieki i chętnie go zrobię :) Jeśli chleb ma wziąć udział we wrześniowej liście to proszę zgodnie z zasadami dodać baner i podlinkować , że akcja prowadzona jest na http://akacjowyblog.blogspot.com/.Pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, spójrz uważnie. Link znajduje się zaraz pod napisem smacznego, a banner jest wklejony na stałe w panelu bocznym. Z wcześniejszym przepisem takich problemów nie było.
Usuń