Razowe Ciasto z Morelami
Składniki:
200 g masła,
szczypta soli,
150 g brązowego cukru,
5 jajek,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
330 g mąki pszennej razowej,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg moreli,
30 g płatków migdałowych,
cukier puder do posypania,
Wykonanie:
Masło zmiksowałam na puch z solą i cukrem, a później do puszystej masy wbijałam pojedynczo jajka. Do masy wsypywałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i dolewałam ciepłe mleko. Ciasto wylałam na niedużą blaszkę (34x23 cm), którą wcześniej wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą.
Na cieście ułożyłam skórką do dołu połówki moreli i posypałam płatkami migdałowymi. Piekłam 50 min w 180 stopniach z termoobiegiem, a po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na morele:
Mmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło, było :)
OdpowiedzUsuń