Jajka Prawie Po Florencku
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
450 g świeżego szpinaku,
100 g sera typu feta,
1 łyżka klarowanego masła,
biały pieprz,
6 świeżych jajek,
sól,
ocet
Wykonanie:
Ciasto lekko rozwałkowuję z mąką i największą szklanką deserową wycinam z niego 6 kółek. Każdym kółkiem wylepiam foremkę na muffinki, a następnie wstawiam do lodówki.
Szpinak szybko tnę nożyczkami na rozpuszczające się masło i szybko przesmażam, tylko tyle, żeby zmiękł i ściemniał, ale nie zdążył puścić wody, doprawiam pieprzem, wkruszam fetę i mieszam. Gotowym szpinakiem napełniam muffinki z ciasta francuskiego i piekę około 20 minut w 200 stopniach.
W wysokim garnku zagotowuję wodę z octem i solą, gdy zaczyna wrzeć mieszam, żeby wytworzyć wir i nisko nad powierzchnią wody rozbijam jajko. Każde pojedyncze jajko gotuję około 3 minut, a następnie układam na muffinkach ze szpinakiem. Finito.
S m a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz