Starzy bywalcy wiedzą, że staram się nie przegapiać sezonowych owoców, nie mogło więc zabraknąć w tym roku i porzeczek. Tym razem nie w cieście, a w ciastkach. Proste, kruche babeczki, dosłodzone kokosem. Są dość wytrawne, potrzebują oprószenia cukrem pudrem w dużej ilości, ale absolutnie fantastyczne. Z podanej porcji wychodzi mi akurat 12 sztuk.
Kruche, kokosowe babeczki z czerwoną porzeczką
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki,
125 g masła,
szczypta soli,
1 budyń waniliowy,
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżki octu
10 łyżek wiórków kokosowych,
30 dag czerwonych porzeczek,
3 łyżki cukru,
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, sól, proszek budyniowy i proszek do pieczenia wymieszałam na stolnicy, polewając proszek octem. W gotowej mieszaninie zrobiłam wgłębienie, do którego wbiłam jajko. Dodałam zimne masło i siekałam nożem do uzyskania kruszonki. Szybko zagniotłam ciasto dzieląc w proporcjach 2/2 i 1/3. Mniejszą część wyrobiłam z 4 łyżkami wiórków kokosowych i obie kule włożyłam na godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie większe ciasto cienko rozwałkowałam, wycięłam z niego dużą szklanką 12 kółek i wylepiłam nimi silikonową foremkę do muffinek, do każdej nasypałam po 1/2 łyżki wiórków kokosowych, a na nich ułożyłam po ok. 3 łyżki porzeczek zmieszanych wcześniej z cukrem. Na wierzch każdej babeczki starłam ciasto kokosowe.
Piekłam 20 minut w 180 stopniach i wystudzone obficie posypałam cukrem pudrem.
S m a c z n e g o !
Inne propozycje porzeczkowe:
wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pochlebiam sobie, że smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńMmm, wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam porzeczkową czerwień :)
Gin, dziękuję, znowu :) Chyba mianuję Cię tu Gościem Honorowym. Nie masz pojęcia ile to sprawia frajdy, gdy ktoś w Chatce bywa, a nie jest :*
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! http://beauty-and-diet.blogspot.com/