Szybki Chleb Na Zdrowie
Składniki:
- 4 szklanki ciepłej wody,
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 500 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 garście łuskanego słonecznika
- 1 garść siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mleka
- 50 g pikantnych kiełków, np. rzodkiewkowych lub cebulowych
Wykonanie:
Do ciepłej wody dodaję sól i cukier oraz płatki owsiane, wkruszam drożdże i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie dodaję mąki, ziarna (ok.1/4 słonecznika zostawiam do posypania wierzchu bochenków), posiekane kiełki i miksuję na najwyższych obrotach miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez ok. 7 minut.
Gotowe ciasto przelewam do dwóch foremek keksowych, smaruję mlekiem, posypuję pozostawionym słonecznikiem i wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 stopnie i po 70-75 minutach wyjmuję gotowe bochenki.
S m a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz