czwartek, 3 lipca 2014

Szybki Chleb Na Zdrowie ...

... czyli 5 ziaren i kiełki w chlebie, który jest gotowy w 90 minut. Możliwe? Możliwe. I pyszne. Zakochaliśmy się w tych bochenkach i od dwóch tygodni goszczą na naszym stole codziennie. Pieczone niemal od niechcenia, chrupiące, miękkie i ze wszystkim co zdrowe: mąka pszenna i żytnia, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane i kiełki. Najlepsze z pastą jajeczną. 






Szybki Chleb Na Zdrowie


Składniki:


  • 4 szklanki ciepłej wody,
  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 500 g mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 garście łuskanego słonecznika
  • 1 garść siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g pikantnych kiełków, np. rzodkiewkowych lub cebulowych



Wykonanie:

Do ciepłej wody dodaję sól i cukier oraz płatki owsiane, wkruszam drożdże i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie dodaję mąki, ziarna (ok.1/4 słonecznika zostawiam do posypania wierzchu bochenków), posiekane kiełki i miksuję na najwyższych obrotach miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez ok. 7 minut. 
Gotowe ciasto przelewam do dwóch foremek keksowych, smaruję mlekiem, posypuję pozostawionym słonecznikiem i wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 stopnie i po 70-75 minutach wyjmuję gotowe bochenki.



S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz