piątek, 18 lipca 2014

Rrr ... Tarta i rabarbar

To nie ćwiczenie logopedyczne, choć z pewnością się nadaje :) Rabarbar postanowiłam schwytać szybko, zanim się zestarzeje i skończy. A po serii kremowo-śmietanowych ciast, do których prowokują truskawki, zachciało mi się czegoś "normalnego" i prostego. W ten właśnie sposób wybrałam absolutny klasyk - krucha, migdałowa tarta z najbardziej oczywistym nadzieniem ze śmietany i jajek, a do tego orzeźwiający, kwaskowy rabarbar. Idealne ciasto na lato, pycha!





Przepis, na pierwszy rzut oka bardzo prosty, w rzeczywistości wymaga nieco wyczucia i zawiera kilka pułapek, szczególnie przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta oraz samym pieczeniu. Początkującym chętnym radzę dokładne przeczytanie przepisu. 




Składniki na ciasto:

  • 50 g płatków migdałowych,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 150g mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 125 g zimnego, twardego, masła,

Wykonanie:

Ze wszystkich powyższych składników należy wyrobić ciasto. Wśród składników ciasta nie ma proszku do pieczenia, więc wymaga ono wyjątkowej staranności, żeby nie wyszło twarde, a kruche. Masło musi być naprawdę zimne. Wyrabiać trzeba palcami, nie całą dłonią, żeby niepotrzebnie go nie ocieplać, a najlepiej zacząć od siekania dużym nożem. Miesza się je tylko do momentu, kiedy składniki się zlepią, to nie makaron, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być ani gładkie, ani elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Nadal będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać mąki. Im miększe, tym bardziej ciasto będzie kruche. Każdy dodatkowy gram mąki niepotrzebnie je utwardzi. Dobrym sposobem na radzenie sobie z lepkością ciasta jest wałkowanie go pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru, ale nadal nie jest to łatwo, bo ciasto próbuje jeździć razem z wałkiem. Zapomnijcie, że da się podnieść ze stołu w jednym kawałku. Jeżeli trochę się porwie, nic się nie stało, łatwo zlepić je w formie. Pamiętajcie tylko, by miało jak najkrótszy kontakt z ciepłą, ludzką dłonią. Kruche ciasto ciepła nie znosi!



Rozwałkowanym ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć, np. grochem. Ja używam grubej kaszy jęczmiennej i rozprowadzam ją równomiernie aż po same brzegi, żeby one też ładnie się uformowały. Jeżeli nie dysponujecie foremką silikonową, pamiętajcie, żeby dobrze ją natłuscić i wysypać tartą bułką przed wyłożeniem ciasta. 

Wkładać do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopnic na 1525 minut. Powinno stwardnieć i leciutko się zezłocić. 

Składniki nadzienia:

  • 1/2 kg rabarbaru,
  • 10 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 12%,
  • 3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie nadzienia:

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok. 2 cm. Zasypać połową cukru i odstawić na godzinę. Jajka zmiksować ze śmietaną i pozostałym cukrem. Na podpieczonym cieście szybko ułożyć rabarbar, zalać masą śmietanowo-jajeczną, posypać brązowym cukrem i piec jeszcze ok.30-40 minut, aż masa wyraźnie zacznie brązowieć na wierzchu. 



S m a c z n e g o !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz