Zielony Talerz
Składniki:
- 2 młode cukinie,
- 500 g brokułów,
- 60 g rukoli,
- 50 g płatków migdałowych,
- 50 g twardego ser, np. parmezanu (ja użyłam Gran Padano)
- 100 g oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinie obrałam i używając obieraczki do warzyw pokroiłam na długie, cienkie paski i wymieszałam z grubo posiekaną rukolą (cukinia powinna być młoda i jędrna, większe warto delikatnie obgotować) . Zblanszowane (wrzucone na ok. 3 min na wrzątek i szybko schłodzone) różyczki brokuła zmieszałam z płatkami migdałowymi i posiekanym czosnkiem dodałam oliwę i zmiksowałam, a następnie doprawiłam.
Gotowym sosem polałam mieszankę cukinii z rukolą i posypałam startym serem. Pyszne na zimno, jak i lekko podgrzane, choćby nawet w mikrofali.
S m a c z n e g o !
Super pomysł, muszę wypróbować. Brokuły i cukinię uwielbiam. Wróciłam tu, żeby poinformować, że zrobiłam ciasto porzeczkowe i to dwa razy. Wyszło świetnie. Dziękuję za fenomenalny przepis:)
OdpowiedzUsuńma.kesz - lejesz miód na moje serce - dziękuję i wracaj jak najczęściej, albowiem "Bierzcie, pieczcie i gotujcie z tego wszyscy". Po to jest :)
Usuń