środa, 9 lipca 2014

Zielony Talerz

Lato, gorąco, nikt nie chce ani mięsa, ani makaronu. W takie dni najsmaczniejsze są warzywa. A to jest właśnie idealne na upały, warzywno-warzywne danie, w dodatku w kilku odcieniach soczystej zieleni. Rukola i cukinia, a do tego brokułowe pesto. Przyjemność i dla oczu, i dla podniebienia. 







Zielony Talerz


Składniki:


  • 2 młode cukinie,
  • 500 g brokułów,
  • 60 g rukoli,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 50 g twardego ser, np. parmezanu (ja użyłam Gran Padano)
  • 100 g oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cukinie obrałam i używając obieraczki do warzyw pokroiłam na długie, cienkie paski i wymieszałam z grubo posiekaną rukolą (cukinia powinna być młoda i jędrna, większe warto delikatnie obgotować) . Zblanszowane (wrzucone na ok. 3 min na wrzątek i szybko schłodzone) różyczki brokuła zmieszałam z płatkami migdałowymi i posiekanym czosnkiem dodałam oliwę i zmiksowałam, a następnie doprawiłam. 
Gotowym sosem polałam mieszankę cukinii z rukolą i posypałam startym serem. Pyszne na zimno, jak i lekko podgrzane, choćby nawet w mikrofali. 


S m a c z n e g o !

2 komentarze:

  1. Super pomysł, muszę wypróbować. Brokuły i cukinię uwielbiam. Wróciłam tu, żeby poinformować, że zrobiłam ciasto porzeczkowe i to dwa razy. Wyszło świetnie. Dziękuję za fenomenalny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma.kesz - lejesz miód na moje serce - dziękuję i wracaj jak najczęściej, albowiem "Bierzcie, pieczcie i gotujcie z tego wszyscy". Po to jest :)

      Usuń