Involtini z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany,
12 cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
200 g sera typu feta,
200 g twarożku do smarowania,
1 jajko,
1/2 pęczka posiekanej natki lub grubego szczypioru
1 kulka mozzarelli,
marinara zaostrzona chili,
koperek do posypania,
olej do smażenia (użyłam słonecznikowego),
pieprz
Wykonanie:
Bakłażana pokroiłam wzdłuż na plastry na krajalnicy ustawionej na grubość ok. 0,5 cm uzyskując po 6 plastrów ze środka warzywa (skrajne plastry, całe w fioletowej skórce niestety spisane są na straty). Oprószyłam solą i odłożyłam na godzinę na sito, po czym solidnie odcisnęłam z gorzkawego soku. Następnie każdy plaster osuszyłam papierowym ręcznikiem i smażyłam po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
Zmieszałam oba serki z jajkiem, pieprzem i posiekaną zieleniną. Na każdym plastrze ułożyłam plaster szynki i solidną łyżkę masy serowej i zawinęłam roladki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam marinarą z dodatkiem chili i ułożyłam na niej involtini na każdym układajac nieduży plaster mozzarelli i wstawiłam na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem roladki delikatnie polałam mozzarellą i posypałam koperkiem.
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na bakłażana:
Wspaniałe. Takie zapiekane w całości to świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń