Cynamonowo-Miodowa Jaglanka ze Śliwkami
Składniki:
(na 2 porcje)
1 filiżanka kaszy jaglanej,
2 1/2 filiżanki świeżego mleka 0,5%
2 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
30 dag śliwek (użyłam węgierek)
1/2 łyżeczki klarowanego masła,
szczypta soli,
Wykonanie:
Kaszę zalałam zimnym mlekiem, dodałam szczyptę soli, łyżkę miodu i postawiłam na gazie. Gotowałam od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonęła cały płyn, czyli ok. 15-20 minut. W tym czasie wypestkowałam śliwki i pokroiłam na ćwiartki (węgierki są malutki, jeżeli wybierzecie większe owoce, radzę pokroić drobniej), a następnie razem z kolejną łyżką miodu i cynamonem przesmażyłam na maśle, aż śliwki lekko się zeszkliły. Gotową kaszę przerzuciłam do garnka ze śliwkami i wymieszałam. Przed podanie polałam jogurtem naturalnym.
Oczywiście, istnieje wiele alternatywnych wersji takiego śniadania, np. zamiast śliwek i cynamonu można użyć drobnych owoców jagodowych, np. malin, truskawek, jagód, borówek amerykańskich, jeżyn, itd. Jest to rozwiązanie o tyle mniej kłopotliwe, że nie wymagają one obróbki cieplnej, wystarczy surowe owoce wmieszać do ugotowanej kaszy same owoce, które pod wpływem ciepła same puszczą sok. A jak to pachnie!
Powyższa wersja świetnie może udawać też deser, zmiksowana, wystudzona i warstwowo przełożona owocami świetnie zastąpi słodkie i tłuste kremy. W wersji dla dzieci, którym często przeszkadza charakterystyczny smak kaszy jaglanej i ich zapracowanych Mam, można użyć kaszki manny, proporcji kaszy do mleka są niemal identyczne, ale gotuje się znacznie szybciej (wystarczy ok. 5 min).
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na kaszę jaglaną:
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
OdpowiedzUsuń