Zupa Krem z Sałaty i Marmurkowe Jajo
Składniki:
1 główka sałaty masłowej,
1 spora marchewka,
1 pietruszka,
nieduży kawałek selera,
450 g ziemniaków,
1 duży por,
2 łyżki masła,
sól i biały pieprz,
4 jajka,
2 szklanki mocnej czarnej herbaty,
2 łyżki klarowanego masła,
3 ząbki czosnku
garść rukoli,
Wykonanie:
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i poobtłukiwałam skorupki nie obierając ich, a następnie zalałam herbatą i odstawiłam na noc. Rano po zdjęciu skorupek, jajka pomalowały się w śliczny, brązowy, marmurkowy wzorek.
Wszystkie warzywa obrałam (łącznie z ziemniakami, ale bez sałaty), drobno pokroiłam i krótko przesmażyłam na połowie masła, a następnie zalałam trzema szklankami wody. Gotowałam do kompletnej miękkości. Pod koniec gotowania dorzuciłam do garnka porwaną drobno sałatę i gotowałam jeszcze kwadrans, a następnie całość zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem i zabieliłam jogurtem (zawsze w ten sam sposób - jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zimny, dobrze posolić i najpierw wymieszać z łyżką gorącej zupy, a dopiero później, mieszając wlać do garnka).
Rukolę krótko przesmażyłam na pozostałym maśle. Zupę rozlałam do miseczek układając na wierzchu gniazdka z ciepłej rukoli, a w każdym z nich ułożyłam po jednym marmurkowym jajku.
Pancakes Sałatane
Składniki:
1 główka sałaty masłowej,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1/2 pęczka koperku,
sól i biały pieprz do smaku,
olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Podbiłam jajko z mlekiem i wymieszałam z mąką z dodatkiem proszku, doprawiłam solą i pieprzem. Do takiej mieszanki dorzuciłam drobniuteńko porwaną sałatę, posiekany czosnek i koperek. Układałam na rozgrzanym oleju grube placki i smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony. Podałam w roli dodatku do zupy.
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na sałatę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz