poniedziałek, 1 września 2014

Kukurydziany Bruk ze Śliwkami

Kobler to rodzaj angielskiej odpowiedzi na francuskie clafoutis, czyli zapiekane w cieście owoce, forma niejako pośrednia pomiędzy ciastem i zapiekanką. Nazwę tego deseru można przetłumaczyć jako "bruk" lub "kostka brukowa" , a pochodzi ona prawdopodobnie od nierównej powierzchni ciasta. Ten skusił mnie głównie tym, że pięknie wkomponował mi się w nietypową serię. Były ciasta oparte o kaszkę mannę, o płatki owsiane i ciasto razowe. Dziś czas na mąkę kukurydzianą. 






Kukurydziany Bruk ze Śliwkami


Składniki:

1 kg węgierek,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka brązowego cukru,
50 g masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki bułki tartej,

Wykonanie:

Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i dodałam roztopione i przestudzone masło. Stopniowo dodawałam mieszankę obu mąk z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu, już tylko przy użyciu łyżki zmieszałam ciasto z pianą z białek ubitych z solą. 




2/3 ciasta wylałam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 23x34 cm, posypałam tartą bułką i skórką do dołu na całym cieście ułożyłam skórką do dołu połówki śliwek, a na wierzchu rozprowadziłam resztę ciasta. Piekłam 40 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. 

Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem, który można zmieszać z cynamonem lub słodkim kakao. 


S m a c z n e g o !


Bruk inaczej:


2 komentarze: