Kukurydziany Bruk ze Śliwkami
Składniki:
1 kg węgierek,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka brązowego cukru,
50 g masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki bułki tartej,
Wykonanie:
Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i dodałam roztopione i przestudzone masło. Stopniowo dodawałam mieszankę obu mąk z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu, już tylko przy użyciu łyżki zmieszałam ciasto z pianą z białek ubitych z solą.
2/3 ciasta wylałam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 23x34 cm, posypałam tartą bułką i skórką do dołu na całym cieście ułożyłam skórką do dołu połówki śliwek, a na wierzchu rozprowadziłam resztę ciasta. Piekłam 40 minut w 175 stopniach z termoobiegiem.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem, który można zmieszać z cynamonem lub słodkim kakao.
S m a c z n e g o !
Bruk inaczej:
świetnie wygląda ten bruk :) Chętnie spróbuję takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńZachęcam - proste i smakowite :)
OdpowiedzUsuń