czwartek, 25 września 2014

Naleśnikowy Torcik ze Szpinakiem

Proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. Połączenie fety i szpinaku to, moim zdaniem, jeden z najdoskonalszych duetów na świecie. W połączeniu z puszystymi, razowymi naleśnikami złożonymi w torcik i zapieczonymi pod mozzarellą dodatkowo wyjątkowo efektownie się prezentuje, a wcale nie jest trudne. Z tym daniem poradzi sobie nawet debiutująca kucharka. 

Naleśnikowy Torcik ze Szpinakiem




Składniki na naleśniki:

2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1 szklanka wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli,

Wykonanie naleśników:

Wszystkie składniki zmiksowałam i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie usmażyłam na ceramicznej patelni 5 dość grubych naleśników. 




Składniki nadzienia:

600 g mrożonego szpinaku,
1 opakowanie sera feta,
1 łyżeczka klarowanego masła,
sól i biały pieprz do smaku,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
1/2 małej cebuli,
dodatkowo: 2 małe kulki mozzarelli,

Wykonanie:

Na zimne masło wrzuciłam posiekaną cebulę i od razu porządnie osoliłam, a gdy się zezłociła dorzuciłam czosnek i szpinak. Smażyłam do całkowitego odparowania, jeszcze ciepły wymieszałam z pokruszoną fetą i surowym jajkiem, doprawiłam. 




Naleśniki układałam w natłuszczonej tortownicy przekładając warstwami szpinaku. Na ostatnim naleśniku ułożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam w 200 stopniach do jej rozpuszczenia i zbrązowienia. 


S m a c z n e g o !

Inny pomysł na naleśniki ze szpinakiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz