niedziela, 7 września 2014

Involtini z Bakłażana

Involtini to po prostu roladki wzięte z kuchni włoskiej, no powiedzmy, że w tym wypadku również greckiej (niech je pogodzi śródziemnomorska). Można je przygotować z bakłażana lub cukinii i podawać na ciepło jak u mnie, lub darować sobie sos i potraktować jako zimną przystawkę. Nie sprawiają kłopotu w przygotowaniu i dość efektownie wyglądają. 






Involtini z bakłażana


Składniki:

2 bakłażany,
12 cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
200 g sera typu feta,
200 g twarożku do smarowania,
1 jajko,
1/2 pęczka posiekanej natki lub grubego szczypioru
1 kulka mozzarelli,
marinara zaostrzona chili,
koperek do posypania,
olej do smażenia (użyłam słonecznikowego),
pieprz




Wykonanie:

Bakłażana pokroiłam wzdłuż na plastry na krajalnicy ustawionej na grubość ok. 0,5 cm uzyskując po 6 plastrów ze środka warzywa (skrajne plastry, całe w fioletowej skórce niestety spisane są na straty). Oprószyłam solą i odłożyłam na godzinę na sito, po czym solidnie odcisnęłam z gorzkawego soku. Następnie każdy plaster osuszyłam papierowym ręcznikiem i smażyłam po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. 




Zmieszałam oba serki z jajkiem, pieprzem i posiekaną zieleniną. Na każdym plastrze ułożyłam plaster szynki i solidną łyżkę masy serowej i zawinęłam roladki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam marinarą z dodatkiem chili i ułożyłam na niej involtini na każdym układajac nieduży plaster mozzarelli i wstawiłam na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem roladki delikatnie polałam mozzarellą i posypałam koperkiem.


S m a c z n e g o !

Inny pomysł na bakłażana:



1 komentarz:

  1. Wspaniałe. Takie zapiekane w całości to świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń