Pasta Fava
Składniki:
800 g razowego makaronu spaghetti,
500 g bobu,
5 duże ząbki czosnku,
1/2 porządnego pęczku koperku,
12 łyżek oliwy z oliwek,
4 łyżki pestek słonecznika lub płatków migdałowych,
1 doniczka bazylii,
200 g twardego sera (ja użyłam Gran Padano),
sól, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotowałam al dente w bardzo słonej wodzie. Bób ugotowałam z dodatkiem 2 łyżeczek soli i 3 łyżeczek cukru. Połowę sera i koperku odłożyłam na bok.
Do robota wrzuciłam posiekaną bazylię, bób, słonecznik, czosnek, ser z koperkiem, oliwę i zblendowałam na pastę, którą rozrzedziłam do konsystencji gęstego sosu wodą z gotowania makaronu i wymieszałam z makaronem, a na talerzach posypałam jeszcze startym serem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz