Babka "Kaszanka" z Malinami
Składniki:
1 l mleka 3,2%,
280 g kaszy manny błyskawicznej,
80 g masła,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli,
4 jajka
ok. 300 g świeżych malin
Wykonanie:
Mleko zagotowałam ze szczyptą soli i cukrem waniliowym, a gdy zaczęło rosnąć, wsypałam kaszkę i gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia, a następnie zmieszałam z roztopionym masłem.
Żółtka oddzieliłam od białek i ubiłam do białości z połową cukru. Miksowałam dalej po 1 łyżce dodając gorącą kaszkę. Ubiłam białka, a gdy zrobiły się sztywne ubijałam jeszcze chwilę z pozostałym cukrem. Gotową pianę wmieszałam do ciągle bardzo ciepłej kaszki.
Dno silikonowej formy na babkę wysypałam świeżymi malinami, a na nie wylałam ciepłe ciasto. Piekłam 45 minut w 180 stopniach. Uwaga! Mimo braku proszku do pieczenia, ta babka bardzo ładnie rośnie dzięki jajkom, ale później też opada, dlatego formę należy wypełnić prawie do pełna, ciasto jest gęste, na pewno się nie wyleje.
Najlepsza, gdy zamiast cukru pudru do posypania przed podaniem użyjemy słodkiego kakao.
S m a c z n e g o !
Bardzo smacznie wygląda, mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.