Nocne Otrębuszki
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1/2 szklanki otrębów pszennych + 2 łyżki do posypania bułeczek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 saszetka suchych drożdży,
1 łyżka cukru,
1 szklanka mleka + 3 łyżki do posmarowania,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka soli,
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do miski od miksera i wyrabiałam 3 min na najniższych, a później 5 minut na najwyższych obrotach. Wyjęłam ciasto z miski i lekko przerobiłam ręcznie, tylko tyle, żeby powstała foremna kula. Plastikową miskę lekko natłuściłam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam lnianą ściereczką i wstawiłam na noc do lodówki.
Rano wyjęłam z lodówki, uformowałam 8 niedużych wałeczków. Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarowałam ciepłym mlekiem, lekko posypałam otrębami i odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Blachę z bułeczkami wstawiłam na 30 minuto do zimnego piekarnika nagrzewającego się do 200 stopni (z termoobiegiem).
Inny pomysł na zdrowe bułeczki:
No prosze ! Swietny przepis ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń