sobota, 30 sierpnia 2014

Nocne Otrębuszki

Absolutnie pszenne, nieduże bułeczki przygotowywane wieczorem, przetrzymywane w lodówce, które rano wystarczy właściwie tylko wsunąć do piekarnika. Chrupiące i mięciutkie. W dodatku zdrowe, oprócz mąki razowej zawierają również dodatek otrębów pszennych, które nadają im charakterystyczny, otrębowy posmak i kolor. Szlachetności dodaje im również wyrastanie drożdży w zimnie, co powinno dać pole do popisu bakteriom octowym charakterystycznym dla zakwasu. Przepis znaleziony na jednym z "babskich forów". 





Nocne Otrębuszki


Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1/2 szklanki otrębów pszennych + 2 łyżki do posypania bułeczek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 saszetka suchych drożdży,
1 łyżka cukru,
1 szklanka mleka + 3 łyżki do posmarowania,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka soli,



Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuciłam do miski od miksera i wyrabiałam 3 min na najniższych, a później 5 minut na najwyższych obrotach. Wyjęłam ciasto z miski i lekko przerobiłam ręcznie, tylko tyle, żeby powstała foremna kula. Plastikową miskę lekko natłuściłam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam lnianą ściereczką i wstawiłam na noc do lodówki. 

Rano wyjęłam z lodówki, uformowałam 8 niedużych wałeczków. Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarowałam ciepłym mlekiem, lekko posypałam otrębami i odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce. 



Blachę z bułeczkami wstawiłam na 30 minuto do zimnego piekarnika nagrzewającego się do 200 stopni (z termoobiegiem). 



S m a c z n e g o !

Wpis znajdzie się na sierpniowej liście "Na Zakwasie i na Drożdżach" .

Inny pomysł na zdrowe bułeczki:

2 komentarze: