Pieczony Omlet na Zielono
Składniki:
3 jajka,
100 g kremowego serka do smarowania pieczywa,
75 g jogurtu greckiego,
100 g startego sera Gran Padano (lub innego twardego, np. pecorino lub parmezanu)
150 g odsączonego groszku konserwowego,
3 szalotki + szczypior,
skórka starta z 1 limonki,
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Jajka ubiłam do białości w mikserze, delikatnie połączyłam z serkiem i jogurtem, posiekaną szalotką, limonkową skórką i wiórkami sera Gran Padano. Na końcu domieszałam jeszcze groszek, z tym, że połowę wcześniej zblendowałam, a resztę dodałam w całości.
Doprawiłam do smaku i przełożyłam do niedużej, silikonowej, kwadratowej formy. Piekłam niecałą godzinę w 180 stopniach. Podałam w czterech kawałkach posypując na talerzach grubym szczypiorem z szalotki.
S m a c z n e g o !
Wspaniały omlecik, zieloniutki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.