piątek, 15 sierpnia 2014

Śnieżnik

Jako "homo gotujensis" przerzucam co miesiąc kilkaset przepisów koncentrując się głównie na tym co sezonowe. Były już porzeczki czarne i czerwone, agrest, maliny, rabarbar, jagody, przyszedł właśnie czas na wiśnie. I jak zwykle pomysłów więcej niż możliwości, bo ktoś musi dać radę zjeść to, co upiekę. W tym roku moją uwagę zwróciła niezwykła popularność wariantów ciasta zwanego najczęściej "Falami Dunaju" lub "Śnieżnikiem" w wersji białe-ciemne i ciemne-białe, z truskawkami, z agrestem, z klasycznym lub smakowym kremem budyniowym. U mnie najbardziej klasyczna wersja z wiśniami, pochodząca ze starego, poplamionego zeszytu Mojej Mamy :)






Śnieżnik


Składniki na ciasto:

250 g masła,
250 g cukru,
szczypta soli,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
5 jajek,
1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
700 g wydrylowanych, świeżych wiśni,
3 łyżki gorzkiego kakao,
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie ciasta:

Wiśnie po wydrylowaniu odsączyć jakiś czas na durszlaku i zmieszać z 2  łyżkami mąki. 

Masło utrzeć z cukrem i solą, a do puszystej masy pojedynczo, cały czas miksując pojedynczo wbijać jajka, a później stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i jedną z nich zmieszać z kakao. Na przygotowanej blasze rozprowadzić najpierw warstwę ciemnego, a na nim jasnego ciasta. Całość zasypać delikatną warstwą bułki tartej i rozłożyć na niej przygotowane wcześniej wiśnie. Piec 30-45 min w 175 stopniach (ja wybrałam cienkie ciasto na ogromnej blasze, stąd piekłam 30 minut, na blasze tradycyjnej wielkości pewnie potrzebna będzie chwila odrobinę dłuższa). 




Składniki na krem:

3 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
8 łyżek cukru,
szczypta soli,
1  kostka (200 g) masła

Wykonanie kremu:

Z mleka odlać 1/2 szklanki i rozprowadzić w niej proszek budyniowy. Pozostałe 2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i solą, a gdy zacznie rosnąć wmieszać rozpuszczony proszek i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Na powierzchni budyniu dokładnie przykleić folię spożywczą i wystudzić. 

Masło rozmiksować i do puszystej masy po 1 łyżce dodawać zimny budyń. Miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiego kremu i rozsmarować go na wystudzonym cieście z wiśniami. Można ozdobić niewielką ilością polewy czekoladowej. 


S m a c z n e g o !

Inny pomysł na wiśnie:



2 komentarze:

  1. Też mam ten problem - milion pomysłów, tylko chętnych do konsumpcji za mało ;)
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętni może i są, tylko możliwości ilościowe mają ograniczone. Czasami myślę, że byłob fajnie, gdyby człowiek miał wymienny żołądek - najesz się, wyjmujesz, zakładasz drugi :)

      Usuń