Śnieżnik
Składniki na ciasto:
250 g masła,
250 g cukru,
szczypta soli,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
5 jajek,
1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
700 g wydrylowanych, świeżych wiśni,
3 łyżki gorzkiego kakao,
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie ciasta:
Wiśnie po wydrylowaniu odsączyć jakiś czas na durszlaku i zmieszać z 2 łyżkami mąki.
Masło utrzeć z cukrem i solą, a do puszystej masy pojedynczo, cały czas miksując pojedynczo wbijać jajka, a później stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i jedną z nich zmieszać z kakao. Na przygotowanej blasze rozprowadzić najpierw warstwę ciemnego, a na nim jasnego ciasta. Całość zasypać delikatną warstwą bułki tartej i rozłożyć na niej przygotowane wcześniej wiśnie. Piec 30-45 min w 175 stopniach (ja wybrałam cienkie ciasto na ogromnej blasze, stąd piekłam 30 minut, na blasze tradycyjnej wielkości pewnie potrzebna będzie chwila odrobinę dłuższa).
Składniki na krem:
3 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
8 łyżek cukru,
szczypta soli,
1 kostka (200 g) masła
Wykonanie kremu:
Z mleka odlać 1/2 szklanki i rozprowadzić w niej proszek budyniowy. Pozostałe 2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i solą, a gdy zacznie rosnąć wmieszać rozpuszczony proszek i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Na powierzchni budyniu dokładnie przykleić folię spożywczą i wystudzić.
Masło rozmiksować i do puszystej masy po 1 łyżce dodawać zimny budyń. Miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiego kremu i rozsmarować go na wystudzonym cieście z wiśniami. Można ozdobić niewielką ilością polewy czekoladowej.
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na wiśnie:
Też mam ten problem - milion pomysłów, tylko chętnych do konsumpcji za mało ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :)
Chętni może i są, tylko możliwości ilościowe mają ograniczone. Czasami myślę, że byłob fajnie, gdyby człowiek miał wymienny żołądek - najesz się, wyjmujesz, zakładasz drugi :)
Usuń