Porzeczkowy Rwaniec
Składniki:
500 g mąki pszennej, tortowej
70 g cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki soli,
150 ml mleka,
100 g masła,
1 opakowanie suchych drożdży (7g),
2 jajka
dodatkowo: słoik domowej konfitury z czarnej porzeczki, gęsty lukier z cukru pudru i soku z cytryny, kilka kiści świeżych, czarnych porzeczek,
Wykonanie:
Mąkę wymieszałam z drożdżami, solą i cukrem. Mleko zmieszałam z połową rozpuszczonego masła, wlałam do mąki, wbiłam jajka i miksowałam porządnie aż do wytworzenia się glutenu, czyli kiedy na powierzchni ciasta utworzyła się nieco twardsza, zwarta, elastyczna warstwa łatwo odchodząca od dna miski, a ciasto uformowało się w zgrabną kulę. Trwa to zazwyczaj około 10 minut. Gotowe ciasto nakryłam lnianą ściereczkę i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam, żeby wycisnąć z niego powietrze i rozwałkowałam, a następnie pokroiłam na kwadraty o wymiarach najkrótszego boku keksówki. Składałam je ze sobą smarując każdy cierpliwie grubą warstwą konfitury i pionowo układałam w formie. Znów odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie na wierzch ciasta starłam resztę masła i piekłam 40 minut w 160 stopniach wkładając do całkowicie zimnego piekarnika. Po wystudzeniu wysmarowałam lukrem i obsypałam porzeczkami.
S m a c z n e g o !
Genialne! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to powrót do smaków dzieciństwa, do szczęśliwych dni, kiedy człowiek nie musiał się martwić niczym... Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤