Kaszka z Mleczkiem
Składniki:
12 łyżek kaszki manny błyskawicznej,
4 szklanki mleka 0,5%
1/2 szklanki cukru,
szczypta soli,
1 cukier waniliowy,
sok z 1/2 cytryny,
1 mały jogurt naturalny,
500 g drobnych owoców jagodowych,
duże opakowanie biszkoptów,
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Wykonanie:
Biszkoptami wyłożyłam dno tortownicy o średnicy 23 cm. Mleko zagotowałam z solą i cukrami, a gdy zaczęło rosnąć, cały czas mieszając wsypałam kaszkę gotując do zgęstnienia. Jeszcze gorącą kaszkę zmiksowałam z jogurtem i sokiem z cytryny, a następnie wylałam na biszkopty. Na kaszce ułożyłam świeże owoce i zalałam tężejącą galaretką przygotowaną na 3/4 wody z przepisu na opakowaniu. Wstawiłam na noc do lodówki do całkowitego wystudzenia.
S m a c z n e g o !
*Suplement: Czy kaszka manna jest zdrowa ?
TAK! Jest co prawda najdelikatniejszą z wszystkich kasz, najuboższą w minerały, witaminy i błonnik, ale za to najbogatszą w jod i skrobię. Jest bardzo lekkostrawna, dlatego szczególnie poleca się ją chorym na stany zapalne przewodu pokarmowego oraz przy problemach z drogami żółciowymi, woreczkiem żółciowym, problemach z wątrobą i trzustką. Polecana także przy gorączce oraz problemach z drogami moczowymi. Należy jednak pamiętać, że jest pozyskiwana z pszenicy, a tym samym zawiera gluten i nie mogą jej jeść osoby chorujące na celiakię.
Inny pomysł na kaszkę:
jestem wielką fanką ciast na bazie kaszki manny. idealnie łączy się z owocami :)
OdpowiedzUsuńsuper blog, pozdrawiam
Kasza manna jest cudowna, a jeszcze w takim cieście to sama pyszność :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog Iwonko;) Też robiłam taki zimny sernik z kaszy mannej, ale mój nigdy nie wyglądał tak pięknie, jak Twój;)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) Też bardzo lubię kaszkę :)
OdpowiedzUsuń