niedziela, 31 sierpnia 2014

Razowe Ciasto z Morelami

Uwielbiam morele. Ich aksamit przedkładam nad wszystkie brzoskwinie i nektarynki. A ponadto, te ostatnie, jesienne są dla mnie jak wspomnienie lata i słońca. Czy jest lepsze ciasto na pierwszego września, niż taki właśnie zdrowy, pożywny razowiec z odrobinkami słonecznych moreli? A do tego mój ukochany ciastowy dodatek czyli płatki migdałowe. Oryginalny przepis znajdziecie u Dorotus z "Moich Wypieków".





Razowe Ciasto z Morelami


Składniki:

200 g masła,
szczypta soli,
150 g brązowego cukru,
5 jajek,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
330 g mąki pszennej razowej,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg moreli,
30 g płatków migdałowych,
cukier puder do posypania,




Wykonanie:

Masło zmiksowałam na puch z solą i cukrem, a później do puszystej masy wbijałam pojedynczo jajka. Do masy wsypywałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i dolewałam ciepłe mleko. Ciasto wylałam na niedużą blaszkę (34x23 cm), którą wcześniej wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. 




Na cieście ułożyłam skórką do dołu połówki moreli i posypałam płatkami migdałowymi. Piekłam 50 min w 180 stopniach z termoobiegiem, a po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem. 


S m a c z n e g o !



Inny pomysł na morele:




2 komentarze: