Tofu - dla wegan ser, mięso i jajka jednocześnie. Głównie dlatego, że z racji niemal całkowitego braku rozpoznawalnego smaku tofu potrafi udawać wszystko inne. I tak często używane jest jako półprodukt, że zapominamy, że jego delikatny, naturalny smak i gąbczasta konsystencja po odpowiednim doprawieniu naprawdę sam w sobie może stać się atrakcyjny. I raz na jakiś czas warto sobie o tym przypomnieć.
Tofu pieczone w rozmarynie
(porcja dla 2 osób) Składniki:
180 g naturalnego tofu,
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1 łyżka oleju rzepakowego,
Wykonanie: Kostkę tofu pokroiłam na 8 podłużnych plasterków. Sos sojowy zmieszałam z olejem, miodem i przyprawami. Obtoczyłam ser w marynacie, zawinęłam szczelnie w papier do pieczenia i piekłam 25 minut w 200 stopniach.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję tofu w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/