Strony

sobota, 25 lipca 2015

Bałkańskie Mielone

                  Kuchnia jest ostatnio wyjątkowo multikulturowa. Coraz częściej wydaje mi się, że to właśnie tutaj najbardziej zacierają się granice państwowe. Kuchnia włoska, turecka, żydowska, hinduska, tajska jest w Warszawie tak samo dostępna jak schabowy z kapustą. Wciąż nie wszyscy byli w Tajlandii, ale na pewno każdy jadł zupę tajską. A z całego tego tygla najbardziej lubię takie dania, które są niejako wspólne. Tak jak choćby tradycyjny, babciny mielony z mizerią. Ktoś ma ochotę spróbować wersji bałkańskiej (ew. greckiej)? 




Bałkańskie Mielone (Cevapici)



Składniki:


  • 450 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/4 posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 3 łyżki otrębów żytnich,
  • 1/2 małego pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • + 6 patyczków do szaszłyków


Wykonanie:

                    Wszystkie składniki wyrobiłam ręką na gładką masę. Patyczki do szaszłyków połamałam na połowy. Z masy mięsnej uformowałam 12 niedużych, podłużnych kotlecików i nadziałam je na patyczki. Układałam na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażyłam z obu stron, aż ładnie się przypiekły. 
                    Idealną przystawką są plastry fety, posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną czerwoną cebulą i faszerowane pomidory. 


Faszerowane Pomidory


Składniki:


  • 6 sporych pomidorów,
  • 100 g brązowego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,


Wykonanie:

              Pomidorom ścięłam czapeczki i wydrążyłam łyżeczką. Ryż ugotowałam w bulionie, gorący zmieszałam z pomidorowym miąższem, posiekanym czosnkiem i natką. Doprawionym ryżem nafaszerowałam pomidory i wstawiłam je na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. 

                  I dlaczego skojarzyło mi się to z polskim mielonym i mizerią? No, przez tzatziki, oczywiście! Bo do tego wszystko trzeba podać zimny sos, który jakoś nie zmieścił mi się na zdjęciach - Oooops! No w każdym razie gęsty jogurt grecki zmieszany z dużą ilością czosnku, startym grubo świeżym ogórkiem (warto go zaraz po starciu dobrze odcisnąć), koperkiem i solą. 

Podobne:
Zielone Mielone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz