Strony

niedziela, 23 stycznia 2011

Kremowy Makowiec na Jabłkach

Wprawdzie nigdy nie byłam na forum Cin Cin, ale jednak wpis Tatter obwieszczający Weekend Makowy zdopingował mnie do wykorzystania masy makowej, która czekała sobie w zamrażalniku od świątecznego makowca. Szybko przejrzałam zgromadzoną przez lata bazę przepisów i wybrałam coś znacznie lżejszego niż tradycyjny makowiec. A ponieważ wyszło doskonale, to się chwalę.  

K r e m o w y   M a k o w i e c   n a    J a b ł k a c h



Składniki:
  • budyń z 1/2 l mleka (w moim przypadku domowy z 1/2 l mleka, 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek krupczatki oraz 4 łyżek cukru)
  • masa makowa(użyłam po prostu tyle, ile miałam)
  • 4 duże jabłka
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  •  
I dodatkowo na kruszonkę:
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

Masę makową zmiksowałam z wystudzonym budyniem. Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli oraz zapachem cytrynowym. Kolejno wbijałam jajka, a na końcu zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Ciasto rozsmarowałam a natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze, wyrzuciłam na nie jabłka, a na nich rozłożyłam masę makową. Szybciutko czubkami palców zagniotłam kruszonkę i wstawiłam do pieca. Piekło się to cudo około godziny w 180 stopniach. 

S m a c z n e g o !

6 komentarzy:

  1. a chwal się;D bo połączenie smaków cudne;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowca w takim wydaniu jeszcze nie jadłem..ale muszę przyznać, iż wygląda bardzo zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nawet masa makowa długo nie przetrwa bo nawet wyjadana wprost z puszki mi smakuje :P
    A taki nietypowy makowiec chętnie bym zjadła, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm... jabłkowo-makowy. intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Podoba mi się to połączenie jabłek z makiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń