Z niewielkimi modyfikacjami jest to przepis Marthy Stewart.
Muffiny Jagodowe
Składniki:
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 szklanki mąki,
- 150 g masła,
- 1 1/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 3 szklanki jagód
Wykonanie:
Masło utarłam w mikserze z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodałam jajka. Gdy powstała gładka masa naprzemiennie dodawałam zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mleko. Na końcu, już ręcznie wmieszałam do ciasta jagody. Nakładałam do papilotek ciasta prawie po górną krawędź, każdą muffinkę posypywałam cynamonową kruszonką i w formie na muffiny piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Cynamonowa Kruszonka
- 75 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Roztopiłam masło, po lekkim przestudzeniu zalałam nim zmieszane suche składniki, szybko wyrobiłam palcami aż zaczęły powstawać grudki i wstawiłam na godzinę do lodówki.
S m a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz