Orzechowy Tort w stylu Retro
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 jajek,
- 100 g mąki pszennej typ 40,
- 150 g zmielonych orzechów włoskich,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- szczypta soli
- dodatkowo: poncz ze szklanki mocnej herbaty i nalewki orzechowej i konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą, wsypałam cukier i miksując dalej aż do jego rozpuszczenia. Delikatnie zmieszałam z żółtkami powoli dosypując mieszankę mąki, orzechów i proszku do pieczenia, a na koniec skórkę cytrynową. Przełożyłam do tortownicy i piekłam 40 minut w 180 stopniach.
Przestudzony biszkopt wyjęłam z formy i przekroiłam na trzy blaty, a każdy z nich porządnie nasączyłam ponczem i posmarowałam domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki.
Składniki kremu:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- 200 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Rozmieszałam w mleku cukier i gotowałam 10 minut na małym ogniu aż zaczęło lekko gęstnieć. Dodałam orzechy i gotowałam jeszcze kolejnych 5 minut. Odstawiłam do wystudzenia.
Spieniłam masło i cały czas miksując po łyżce dodawałam krem orzechowy, a na koniec spirytus. Gotowym kremem przełożyłam tort i równo pokryłam boki oraz wierzch, łyżeczką ułożyłam rozetki, a w każdej z nich umieściłam po połówce kandyzowanej wisienki, a całość obsypałam czekoladowymi wiórkami.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz