Pierś Kaczki z Jabłkami i Żurawiną*
Składniki:
2 kacze piersi,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
2 łyżki miodu,
3 łyżki soku z cytryny,
2 jabłka
Wykonanie:
Skórę na kaczych piersiach ponacinałam w kratkę dość głęboko, tak by by pod tłuszczem widoczne było mięso. Natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Schłodzone piersi ułożyłam na porządnie rozgrzanej patelni o grubym dnie, skórą do dołu (bez tłuszczu!). Chodzi o to, by w ten sposób wytopić spod kaczej skóry cały tłuszcz pozostawiając tylko cienką warstwę samej skórki. Następnie szybko zrumieniłam drugą stronę i boki.
Piersi przełożyłam do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Na gorącą patelnię wylałam wino, wrzuciłam żurawinę, gotowałam około minuty i przelałam całość do mięsa. Obok kaczki ułożyłam wydrążone połówki jabłek, do których po upieczeniu nałożyłam wyłowione z sosu żurawiny. Zamknęłam naczynie i piekłam 25-30 minut w 180 stopniach.
Miód rozmieszałam w soku z cytryny, posmarowałam mięso i piekłam, już bez przykrycia jeszcze około kwadransa.
Podobne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz