Budyniowo-Serowy Torcik ze Śliwkami:
Składniki na Ciasto:
100 g ciepłego masła,
5 łyżek cukru,
2 jajka,
1 szklanka mąki tortowej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka dobrego, ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kg śliwek węgierek,
2 łyżki wiórków kokosowych,
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 łyżek cukru
Składniki na masę serową
500 g czekoladowego serka homogenizowanego,
1 budyń czekoladowy,
2 jajka,
Składniki na kokosową bezę:
3 białka,
3 łyżki cukru,
75 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Masło utarłam z cukrem na puch i dalej miksując dodałam jajka, a na koniec porcjami dodawałam mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylałam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Posypałam wiórkami kokosowymi i gęsto rozłożyłam na cieście skórką do dołu połówki śliwek.
Z mleka odlałam 1/2 szklanki. Proszek budyniowy zmieszałam z cukrem i mąką ziemniaczaną i zmieszałam z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowałam i gdy zaczęło rosnąć, mieszając wlałam do niego mieszankę budyniową. Ciągle mieszając gotowałam do zgęstnienia. Gorący budyń wylałam na śliwki.
Jajka do masy serowej ubijałam 20 minut do białości, a następnie delikatnie wymieszałam łyżką z budyniem i czekoladowym serkiem. Gotową masę serową wylałam na budyń.
Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając cukier i łyżką wmieszałam wiórki kokosowe. Gotową bezę wyłożyłam na masę serową.
Piekłam godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.
S m a c z n e g o !
Podobne:
jak ładnie wygląda,sama bardzo lubię śliwki chyba pod każdą postacią,może i wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękny i dzięki tylu warstwom na pewno bogaty w smaku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń