sobota, 26 listopada 2011

Marchewkowo-rumowy chlebek z rodzynkami

Jakiś czas temu chantel zorganizowała akcję "Warzywa w Słodyczach", która ogromnie przypadła mi do gustu, bo bardzo lubię takie nietypowe połączenia. W moich ciastach wystąpiła więc cukinia, buraczek no i, oczywiście, marchewka. I co do owej marchewki właśnie pozostał mi pewien niedosyt. Przyznam szczerze, że z jednym przepisem zwyczajnie nie zdążyłam. I właśnie dziś postanowiłam to nadrobić. Efektem jest bardzo prosty i szybki, aromatyczny, rodzynkowy, miękki i bardzo esencjonalny chlebek, wprost stworzony do zimowej herbaty. A swoją drogą, obiecuję, że do tej akcji będę jeszcze powracać. W kolejce czekają ciasta z ogórkiem, szpinakiem i, naturalnie, dynią. Jedyne czego brak, to czas. Dziś cieszę się marchewką. 

Marchewkowo-rumowy 
chlebek 
z rodzynkami 
 


Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 15 dag cukru
  • 30 dag startej na grubych oczkach marchewki
  • 10 dag rodzynek sułtańskich
  • kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki zalałam rumem i pogotowałam chwilę, akurat na tyle długą, żeby zdążyły zmięknąć. Cukier miksowałam z olejem tak długo, aż całkowicie się rozpuścił. Następnie dodałam jajka, a po uzyskaniu gładkiej masy jeszcze sól, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Przy użyciu łyżki domieszałam jeszcze rodzynki i startą marchewkę. Gotowe ciasto przelałam do długiej keksówki, natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piekłam około 45 minut w 180 stopniach. 

S m a c z n e g o !

PS. A dla chętnych jeszcze kilka propozycji ciast z warzywami w roli głównej :) Gorąco polecam!






4 komentarze:

  1. To coś dla mnie:) Uwielbiam takie chlebki, świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczęstuj się więc kawałeczkiem :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny!
    cudownie, muszę go... och wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie ten chlebek wygląda w przekroju!

    OdpowiedzUsuń