Była już w cieście podwójna cukinia czas na podwójną marchewkę. Obiecałam przecież, że do akcji Warzywa w Słodyczach zgłoszę trzy przepisy. I najlepsze zachowałam na koniec, bo ten torcik zaskoczył mnie samą. Marchewka, cynamon, miód zamiast cukru, wyczuwalny smak kawy i delikatny, orzeźwiający marchewkowy krem. Śmiało polecam nawet tym, którzy nadal nie ufają warzywnym dodatkom w ciastach. Przepis na ciasto pożyczyłam od Bei dokonując niewielkich tylko zmian, krem wymyśliłam sama.
Ciasto Cynamonowo-Marchewkowe
Składniki:
15 dag miodu
2 jajka
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka cynamonu
10 dag startej marchewki
6 łyżek stopionego masła
5 łyżek mocnej, ciepłej kawy
Wykonanie:
Jajka ubiłam z cukrem, dorzuciłam pozostałe składniki i doprowadziłam do odpowiedniej konsystencji rozrzedzając roztopionym masłem i ciepłą kawą. Piekłam ok 45 minut w 180 stopniach, w tortownicy o średnicy około 23 m. Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i przekroiłam na dwa blaty, a następnie przełożyłam marchewkowym kremem.
Krem Marchewkowy
Składniki:
2 małe soczki marchewkowe np. Kubuś
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Po prostu ugotowałam na soku budyń. Co znaczy, że odlałam pół szklanki soku i rozmieszałam w niej proszek budyniowy i cukier. Resztę soku zagotowałam i mieszając wlewałam rozrobioną miksturę. Mieszałam trzymając na ogniu aż budyń zgęstniał. Gdy lekko przestygł, zmiksowałam z masłem.
ale super kolory :D
OdpowiedzUsuńi te składniki...no super :)
Brat ciągle namawia mnie na na marchewkowe. Już chyba wiem, jakiego przepisu użyję;)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku odkryłam jakie pyszne są ciasta z dodatkami warzyw a marchewkowy wkład robię najczęściej, mało tego to ulubione ciasto mojego N.
OdpowiedzUsuńjaki żółciutko! o tak mojego P. też marchewkowe ulubione
OdpowiedzUsuń