Czekoladowy spód
Składniki:
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 110 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 125 g cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 filiżanka mocnej, czarnej, niesłodzonej kawy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Do puszystej masy maślany wbić jajka i dalej ucierać. Stopniowo dodawać mieszaninę mąki z proszkiem i kakao., a na końcu mleko. Piec 20 minut w 180 stopniach, dobrze wystudzić i porządnie nasączyć kawą.
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg sera mielonego,
- 300 g białej czekolady,
- 330 ml śmietany 30%,
- 2 śmietanfixy,
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z zagęstnikiem. Dalej miksować po 1 łyżce dodawać ser (dobrze przedtem odstawić go na noc na ściereczce, żeby odciekł), a na końcu stopioną i wystudzoną czekoladę i sok z cytryny.
Glazura truskawkowa
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 galaretki cytrynowej
Wykonanie:
Truskawki pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, a później zagotować. Zestawić z ognia, zblendować i w gorącej pulpie rozpuścić galaretkę.
Złożenie ciasta
- Dodatkowo: 60 dag truskawek
Nasączony kawą biszkopt pokryć cieniutką warstwą masy serowej i rozłożyć na niej połówki truskawek. Przykryć owoce masą serową, a na wierzchu rozsmarować glazurę truskawkową.
S m a c z n e g o !
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nie ma nic złego w chwaleniu się tym, co nam wyszło :) A tutaj zdecydowanie jest się czym pochwalić :)
Gin, aż się zarumieniłam, dziękuję :) A z tym chwaleniem, to raczej nie jest fałszywa skromność, tylko smakowy perfekcjonizm. Zdaję sobie sprawę, że w kuchni przeciętnobudżetowej i całkowicie nieprofesjonalnej trudno o poziom godny niektórych wychuchanych blogów, a co dopiero profesjonalnych mistrzów łychy i patelni. Ale pochlebiam sobie, że przy moich założeniach kuchni normalnej, dostępnej i niedrogiej jest naprawdę nieźle. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń