Mleczne Brownie Maliny&Mięta
Składniki:
300 g czekolady (ja użyłam mlecznej, ale klasycznie powinna to być czekolada o możliwie najwyższej zawartości kakao, min. 70%),
200 g dowolnych czekoladek miętowych (najlepsze będą płaskie - rurki, paluszki lub pastylki),
500 g malin,
4 jajka,
125 g cukru (do gorzkiej czekolady daję 250 g, tutaj zmniejszyłam ze względu na użycie mlecznej czekolady)
140 g mąki pszennej,
200 g masła,
50 g dobrego kakao
Wykonanie:
Masło, cukier i połamaną czekoladę włożyłam do garnka i bardzo powoli rozpuściłam na parze, wymieszałam i przestudziłam. Do chłodnej masy po kolei wbijałam jajka cały czas mieszając (użyłam takiej zwykłej szpatułki, mikser wcale nie jest tu konieczny), a na końcu wymieszałam z mąką i kakao i bardzo już delikatnie z 1/3 malin.
Połowę ciasta wylałam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm, rozłożyłam na nim połamane czekoladki miętowe i znowu 1/3 malin, zalałam resztą ciasta i na wierzchu znów poukładałam maliny. Piekłam ok.45 minut w 180 stopniach.
S m a c z n e g o !
Sezon malinowy w pełni, więc polecam również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz