Tarta "Babie Lato"
Składniki ciasta:
225 g mąki pszennej typ 405,
125 g zimnego masła,
200 g cukru pudru,
2 budynie czekoladowe,
1 jajko,
Wykonanie:
Ze wszystkich składników szybko wyrobiłam czubkami palców kruche ciasto i wstawiłam na godzinę do zamrażalnika, a następnie rozwałkowałam i wykleiłam nim natłuszczoną i wyspaną tartą bułką okrągłą formę o średnicy 33 cm. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok.30 minut.
Składniki kremu:
500 g jeżyn,
3 cytryny,
1 łyżeczka suszonej mięty,
1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
(nie dajcie się skusić na cytrynową, galaretka naprawdę musi dosłodzić to ciasto),
2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
150 g cukru,
100 g masła,
Wykonanie kremu:
Szklankę wody zagotowałam z cukrem oraz sokiem, skórką z cytryn i mietą. W 1/2 szklance wody rozrobiłam proszek budyniowy i wlewałam powoli do gotującej się cytrynowej wody mieszając do zgęstnienia, a następnie wystudziłam. Ciepłe masło rozmiksowałam na puszysty krem dodając do niego po 1 łyżce cytrynowy krem.
Na wystudzoną tartę wyłożyłam krem, poukładałam na nim świeże jeżyny i zalałam gęstniejącą galaretką przygotowaną na połowie wody z przepisu na opakowaniu (1 szklanka).
S m a c z n e g o !
Podobnie:
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń