Pizza Alternatywna
(z podanej porcji wychodzą 2 pizze o średnicy ok.33 cm)
Składniki na Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
30 g drożdży,
1/3 szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuściłam cukier i drożdże. Odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodałam mąkę, sól, oliwę i miksowałam 10 minut końcówką do ciasta drożdżowego. Odstawiłam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, a później podzieliłam na 2 części i rozwałkowałam na koła o średnicy na tyle większej od pizzowych blach, żeby po ich przełożeniu można było zawinąć brzeg.
Składniki obkładu:
300 g koziego serka do smarowania,
1 łyżka ostrego chrzanu,
1 spory, ugotowany i starty buraczek,
1 jajko,
3-4 łyżki siekanego szczypioru,
ok. 50 g płatków migdałowych,
(to nie błąd, kozi serek jest słonawy sam z siebie i nie wymaga dodatku soli)
Wykonanie:
Kozi serek zmieszałam z jajkiem oraz chrzanem i rozsmarowałam na wyrośniętym cieście. Punktowo rozłożyłam na serku buraczkowe wiórki, posypałam płatkami migdałowymi i szczypiorkiem. Wsunęłam obie pizza do zimnego piekarnika, który nagrzewał się do 200 stopni i piekłam ok. 30 minut.
S m a c z n e g o !
A oto i biało-czerwony deser:
a dla tradycjonalistów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz