Maślankowe Ciasto Do Góry Nogami
Składniki na polewę:
100 g masła,
2 łyżki ciemnego miodu, np. spadziowego,
2 łyżki ciemnego rumu,
1 szklanka brązowego cukru,
1/2 łyżeczki soli,
4 duże brzoskwinie
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy dość długo miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy. Bardzo ważne jest też przygotowanie tortownicy (średnica 26 cm), powinna być wyłożona dodatkowo jeszcze natłuszczonym papierem do pieczenia. I dopiero na papierze rozprowadziłam cieniutką warstwę polewy.
Na masie ułożyłam ozdobny wzór z cząstek owoców (podzieliłam je wcześniej na dość grube plasterki, powiedzmy, że na ósemki, góra szesnastki).
Składniki na ciasto:
1 szklanka maślanki,
(ja ostatnio nałogowo używam do wypieków maślanek smakowych, np. o smaku pieczonego z cynamonem jabłka),
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki oleju,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
To jest jedno z najprostszych ciast. Wystarczy po prostu zmiksować wszystkie składniki wrzucając je do miski w dowolnej kolejności, a gotowe ciasto wylałam do tortownicy z owocami. Piekłam 50 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
UWAGA!!! W tym cieście najistotniejszy jest moment, w którym należy wyjąć je z formy. Ciasto ma być lekko ciepłe. Dokładnie tak. Z gorącego polewa spłynie, zimna pozostanie w formie, a ie na owocach.
S m a c z n e g o !
Inny pomysł na brzoskwinie lub morele:
Widziałam jak Gabi piekła odwrócone ciacho :D Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale, aż nabrałam na takie apetytu :)
OdpowiedzUsuń