Gołąbki z Kaszą Jaglaną i Podgrzybkami
Składniki:
750 g niedużych podgrzybków,
1/2 pęczka koperku,
3 łyżki klarowanego masła,
sól, pieprz,
1 spora cebula,
150 g jogurtu naturalnego,
1 szklanka kaszy jaglanej,
900 ml bulionu warzywnego,
14 dużych liści kapusty włoskiej,
Wykonanie:
Kaszę ugotowałam w 3 szklankach bulionu warzywnego. Grzyby zaparzyłam odlałam i razem z posiekaną cebulą podsmażyłam na maśle, 2/3 z nich wymieszałam z kaszą i posiekanymi 2 sparzonymi liśćmi kapusty, doprawiłam do smaku (raczej na ostro) Całość podzieliłam na 8 równych części. *
Liście kapusty sparzyłam wrzątkiem, wycięłam z nich twarde fragmenty łodyg. Na 8 liściach ułożyłam farsz z kaszy i grzybów i zawinęłam (najpierw boki, a później jak roladki).
Duże, żaroodporne naczynie wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyłam na nich gołąbki, zalałam resztą bulionu, przykryłam i wstawiłam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pozostałe grzyby zalałam jogurtem i dodałam posiekany koperek tworząc bardzo smaczny, lekki sos.
S m a c z n e g o !
Gołąbki jeszcze inaczej:
* zgodnie z zasadami sztuki grzyby powinny chyba zostać zmielone, ale ja lubię gdy w przekroju wyraźnie widać ich kształt, dlatego starannie wybieram do tej potrawy jak najmniejsze podgrzybki, żeby nie musieć kroić ich drobniej niż na połówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz