Gryczane Placuszki z Warzywami*
Składniki na placki:
200 woreczki kaszy gryczanej (200 g),
1 l dobrze doprawionego bulionu warzywnego,
100 g chudego twarogu,
50 g żółtego sera dojrzewającego, np. cheddar,
1 mała cebula,
1 łyżeczka oleju,
1/2 pęczka koperku,
sól, pieprz do smaku,
3 jajka,
olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)
Wykonanie:
Ugotowałam i ostudziłam kaszę. Cebulę posiekałam i podsmażyłam. Starłam żółty ser, a biały rozgniotłam widelcem. Zimną kaszę zmieszałam z cebulą, serami, jajkami i koperkiem, do smaku doprawiłam solą i pieprzem.
Z gotowej masy na mocno rozgrzanym oleju dość długo smażyłam niewielkie placuszki. Placki muszą naprawdę porządnie się przyrumienić, żeby nie łamały i nie rozpadały się przy przewracaniu ich na drugą stronę.
Podałam z warzywami z patelni przyrządzonymi najzwyczajniej na świecie. Pokroiłam cukinię i paprykę, podsmażyłam z cebulką, czosnkiem i dodatkiem ziół prowansalskich.
S m a c z n e g o !
* Mięsożerna część rodziny zamiast z warzywami jadła placki z sosem z pieczonej szynki. Też podobno smakowało dobrze.
Placuszki inaczej:
Bardzo ciekawy pomysł :) muszę wypróbować. Zamiast kaszy w plastikowych woreczkach rądzę używać tradycyjnej sypanej ;) po co ten plastik?? :)
OdpowiedzUsuń