Ultrajagodowy Sernik z Białą Czekoladą
Składniki:
1 kg sera wiaderkowego,
1 l jagód,
300 g białej czekolady,
330 g śmietany 30%,
2 śmietanfixy,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody,
250 g czekoladowych herbatników maślanych,
150 g masła,
szczypta soli
Wykonanie:
Ser wyłożyłam z wiaderka na przykryty lnianą ściereczką durszlak i odstawiłam na noc, żeby dobrze odciekł. Jagody szybko opłukałam w zimnej wodzie i przebrałam. Czekoladę powolutku rozpuściłam na parze i wystudziłam. Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie i odstawiłam na 10 minut do napęcznienia. 3 szklanki jagód zblendowałam z cukrem pudrem.
Herbatniki drobno pokruszyłam, wymieszałam z roztopionym masłem i otrzymaną papką wylepiłam dno tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Śmietanę ubiłam z zagęstnikami i po 1 łyżce, stopniowo dodawałam ser, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Gotowy krem podzieliłam na 2 równe części. Do jednej z nich wmieszałam mus jagodowy i ciągle miksując cieniutkim strumyczkiem wlewałam podgrzaną do rozpuszczenia żelatynę. Taką jagodową masę wylałam na spód z herbatników i posypałam połową pozostałych jagód. Wstawiłam na godzinę do lodówki, a następnie przykryłam drugą częścią białej masy serowej zmieszaną z resztą owoców. Znów wstawiłam do lodówki, tym razem na całą noc.
S m a c z n e g o !
A na moim ulubionym straganie można jeszcze dostać truskawki. Jeżeli więc ktoś ma ochotę, może zrobić bardzo podobny sernik właśnie z truskawkami.
Sernik bardzo kuszący i wygląda bardzo smakowicie ..Pychotka uwielbiam takie serniczki .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA smakuje tak jak wygląda :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWidziałam dzisiaj w sklepie truskawki, ale już truskawkami nie pachniały... A szkoda...
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bajecznie :)
A może tak być, niestety (z zapachem truskawek znaczy).
Usuń