Cynamonowy Sernik z Jabłkami
Składniki na spód:
- 200 g jak najcieńszych herbatników, najlepiej z dodatkiem suszonych jabłek (można takie dostać już nawet w jednym ze znanych dyskontów),
- 4 łyżki stopionego masła,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
Wykonanie:
Ciastka przełożyłam do woreczka i porządnie przewałkowałam. Kiedy ładnie się pokruszyły, przesypałam do miski i szybko ugniotłam z roztopionym masłem i cynamonem. Taką kruszonką wyłożyłam dno tortownicy (ok. 26cm).
Piekłam 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, a następnie wystudziłam i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego Piątnica,
- 250 g gęstej śmietany 18%,
- 3 jajka,
- 100 g brązowego cukru (można użyć białego, ale brązowy lepiej komponuje się z cynamonem)
Wykonanie:
Ser, cukier i cynamon utarłam w mikserze na gładką masę. Gdy wszystko ładnie się połączyło, pojedynczo wbijałam jajka, a następnie dodałam śmietanę. Ucierałam jeszcze 2 minuty, a następnie wylałam na spód.
Piekłam 70 minut w 140 stopniach z termoobiegem, a następnie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim ciasto, aż całkowicie wystygło (czyli około 4 godzin).
Składnik warstwy jabłkowej:
- 4 jabłka,
- 50 g brązowego cukru,
- 50 g masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni, na maleńkim ogniu roztopiłam masło, wsypałam cukier z cynamonem i smażyłam aż się rozpuścił. Wrzuciłam plasterki jabłek i obracając trzymałam chwilkę, aż lekko zmiękły i ładnie pokryły się powstałym karmelem i jeszcze ciepłe układałam dachówkowo na cieście. Na noc wstawiłam do lodówki.
A jeżeli szukacie dobrej książki o słodkościach, polecam wielki powrót Doroty Świątkowskiej, kobitki, która zainspirowała do pieczenia i blogowania pewnie z połowę dzisiejszych blogerek. Dostępna jest tutaj:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Podobne:
Czekoladowo-Korzenny Sernik z Gruszkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz