Orzechowe Jabłka
Składniki:
- 9 małych jabłuszek,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 50 g obranych orzechów włoskich,
- 120 g mąki pszennej ty 450,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- 50 g oleju słonecznikowego,
- 4 jajka,
- 2 łyżki miodu,
Wykonanie:
Jabłkom odkroiłam czapeczki z ogonkami (tak, by ta odcięta część była jak najmniejsza) i wydrążyłam ze środka ogryzki. Do środka każdego jabłka włożyłam kawałki orzechów, polałam odrobiną miodu i nakryłam odłożonymi wcześniej czapeczkami.
Mąkę wymieszałam z proszkiem i zmielonymi orzechami. Jajka ubiłam do białości stopniowo dodając do nich cukier, a na końcu olej i na zwolnionych obrotach miksera, po 1 łyżce, mieszankę suchych składników.
Kwadratową blaszkę natłuściłam i wysypałam bułka tartą. Wylałam do niej ciasto i ułożyłam w nim jabłka, po 3 w każdym rzędzie. Piekłam 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Podobne:
Pieczone Jabłko |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz