Marcepanowe Pierniczki
Składniki:
- 700 g mąki pszennej typ 405,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g masy marcepanowej,
- 300 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (bez kakao i mąki),
- 5 łyżek miodu,
- 2 małe jajka,
Wykonanie:
Do miski miksera wrzuciłam masło, marcepan, jajka, cukier, miód i sól. Ucierałam do uzyskania gładkiej masy i stopniowo dodawałam mąki zmieszane z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Ciasto jeszcze krótko przerobiłam na stolnicy, uformowałam z niego kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Cienko rozwałkowałam (ok. 0,5 cm) i wykrawałam pierniczki. Piekłam na papierze do pieczenia ok. 8 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem). Ważne, by utrzymać jak najchłodniejsze ciasto i wkładać do gorącego, dobrze nagrzanego piekarnika. Wystudzone wystarczy polukrować (niezbyt mocno - pierniczki są bardzo słodkie same w sobie od cukru, miodu i marcepanu).
Podobne:
Katarzynki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz