wtorek, 24 listopada 2015

Chałka Dyniowa

                  Klasyka jesiennego gatunku. Oglądałam i czytałam różne wersje tego przepisu już na tylu blogach, że właściwie aż nie wypada publikować go po raz kolejny. Tylko co ja na to poradzę, że to jest naprawdę doskonały przepis? Dokładnie takie, jakie lubię najbardziej; bajecznie prosty i niezawodny. A chałka wychodzi z niego znakomita; lekko słodkawa, bardzo mięciutka i znika w oka mgnieniu. 

Chałka Dyniowa




Składniki:


  • 15 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej typ 405,
  • 60 g cukru + 1 łyżeczka,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 70 g oleju słonecznikowego,
  • 200 g puree z dyni,
  • 80 g mleka 3,2% + 2 łyżki,
  • kruszonka lub mak


Wykonanie:

                 Drożdże rozkruszyłam, zmieszałam z cukrem i dwoma łyżkami letniego mleka, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. 

                 Mąkę wymieszałam z cukrem i solą, dodałam jedno jajko, olej, dyniowe puree, zaczyn drożdżowy i lekko podgrzane mleko. Wyrabiałam 7 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni, ale nie można dodać więcej mąki, bo chałka straci swoją puszystość. Nakryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę. 

                Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej z nich uformowałam wałek, który podzieliłam na 3 części, a następnie splotłam z nich dwa warkocze, które przełożyłam do foremek keksowych. Ponownie nakryłam foremki i odstawiłam na pół godziny, żeby pięknie wyrosły. Przy użyciu pędzelka posmarowałam roztrzepanym jajkiem i obsypałam zimną kruszonką. Wstawiła do zimnego piekarnika i piekłam ok. 40 minut nagrzewając w tym czasie piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. 

Podobne:
Kawowy Chleb z Żurawiną

2 komentarze:

  1. mmm apetycznie wygląda. Puree mam w zamrażalniku , pozostaje spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń