Chałka Dyniowa
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki pszennej typ 405,
- 60 g cukru + 1 łyżeczka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 70 g oleju słonecznikowego,
- 200 g puree z dyni,
- 80 g mleka 3,2% + 2 łyżki,
- kruszonka lub mak
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyłam, zmieszałam z cukrem i dwoma łyżkami letniego mleka, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszałam z cukrem i solą, dodałam jedno jajko, olej, dyniowe puree, zaczyn drożdżowy i lekko podgrzane mleko. Wyrabiałam 7 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni, ale nie można dodać więcej mąki, bo chałka straci swoją puszystość. Nakryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej z nich uformowałam wałek, który podzieliłam na 3 części, a następnie splotłam z nich dwa warkocze, które przełożyłam do foremek keksowych. Ponownie nakryłam foremki i odstawiłam na pół godziny, żeby pięknie wyrosły. Przy użyciu pędzelka posmarowałam roztrzepanym jajkiem i obsypałam zimną kruszonką. Wstawiła do zimnego piekarnika i piekłam ok. 40 minut nagrzewając w tym czasie piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Podobne:
Kawowy Chleb z Żurawiną |
mmm apetycznie wygląda. Puree mam w zamrażalniku , pozostaje spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPróbuj! Warto!
Usuń