Piernikowy Gulasz z Łopatki, Dyni i Fasoli
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej,
- 500 g obranej dyni,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml tomatery (przesmażonych i przetartych pomidorów),
- 400 g fasoli,
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- liść laurowy,
- mały pęczek natki pietruszki
Składniki:
Fasolę namoczyłam na noc i ugotowałam do miękkości. Dynię i mięso pokroiłam w grubą kostkę. Łopatkę wrzuciłam na mocno rozgrzany olej i obracając smażyłam aż zrobiła się złotawa. Wyjęłam z tłuszczu i wrzuciłam na niego posiekaną w ćwierćplasterki cebulę, a gdy się zeszkliła dodałam czosnek i przyprawy, z powrotem wrzuciłam mięso, dodałam listek laurowy, zalałam 2 szklankami gorącej wody i rozmieszałam w niej łyżeczkę soli. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Po tym czasie dodałam dynię, a po kwadransie fasolę i pomidory. Trzymałam na ogniu jeszcze kwadrans. Doprawiłam do smaku i posypałam natką pietruszki.
Podobne:
Amerykańskie Żeberka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz