Czy pamiętacie, że listopad to jeszcze nie zima? Na straganach wciąż jeszcze pysznią się sezonowe owoce i warzywa; rubinowe buraki, pomarańczowe dynie, złociste gruszki ... W kuchni coraz więcej już cynamonu i przypraw, ale wciąż jeszcze pachnie jesienią. Gdy w jednym z popularnych dyskontów udało mi się dostać czekoladowy makaron, po prostu musiałam przyrządzić jesienną wersję makaronu z truskawkami. Z tym, że zamiast truskawek użyłam śliwek, gruszek i jabłka. Macie ochotę?
Jesienny Makaron z Karmelizowanymi Owocami
Składniki:
- 200 g czekoladowego makaronu,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1 duża gruszka,
- 1 małe jabłko,
- 4 duże śliwki,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 120 g chudego twarogu
Wykonanie:
Ugotowałam makaron w dużej ilości mocno osolonej wody. Jabłko i gruszkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Śliwki pokroiłam bez obierania :). Na patelni rozpuściłam masło i roztopiłam w nim brązowy cukier, wrzuciłam owoce i co jakiś czas mieszając smażyłam około 10 minut, zmieszałam z ciepłym makaronem.
Jogurt rozmieszałam z cukrem pudrem i pokruszonym twarogiem i wylałam na makaron z owocami. I naprawdę, naprawdę, niczego więcej nie trzeba.
Podobne:
Makaron Normy |
nigdy nie jadłam czekoladowego makaronu ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
A wyobraź sobie, że ja też nie. To był ten pierwszy raz. I bardzo fajny. Polecam. Makaron nie jest drogi, a dość oryginalny. Warto wypróbować.
Usuń