Makaronowe Comfort Food
Składniki:
- 400 g makarony farfale (kokardki),
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 150 g sera typu feta,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek grubego szczypioru od dymki,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na zimny olej (na klarowanym maśle byłoby jeszcze lepsze, ale akurat mi wyszło)wrzuciłam posiekaną w ćwierćplasterki cebulę, porządnie osoliłam i postawiłam na maleńkim ogniu. Nad patelnię kroiłam opłukane pieczarki (ani równo, ani ładnie, ot na połówki i w plasterki) i smażyłam aż lekko ściemniały. Wtedy dorzuciłam niedbale pokrojonego kurczaka, wyciśnięty czosnek, pokręciłam nad patelnią młynkiem do pieprzu i trzymałam na patelni, aż mięso całkowicie zbielało.
W międzyczasie ugotowałam makaron. Po włosku czyli w dużej ilości bardzo słonej wody i na lekko twardawo. Zmieszałam go z zawartością patelni i przerzuciłam do dużego naczynia żaroodpornego. Wkruszyłam ser, sypnęłam posiekanym szczypiorem, jeszcze raz przemieszałam i wsunęłam na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Gdy makaron się zapiekał, robot starł za mnie kilogram marchewki i 2 jabłka, a ja zmieszałam to z chrzanem. Tak, z chrzanem. Pod tym względem zgadzam się z Joanną Chmielewską - nie cierpię marchewki na słodko, uwielbiam na ostro.
Zapiekankę i surówkę ułożyłam na talerzach (znowu byle jak), nalałam wina do kieliszków i głośno krzyknęłam, że jeżeli kto głodny, to obiad czeka. Do następnego dnia nie została nawet jedna mała kokardka ... I nikt ie zawracał sobie tego wieczoru głowy zmywaniem. Jak komfortowo to komfortowo ;)
Podobne:
Penne z rukolą i kurkami |
pyszne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)