Amerykańskie Żeberka
Składniki:
- 1 kg ładnych żeberek,
- 150 ml tomatery (pasaty pomidorowej),
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka chilli w proszku,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Żeberka podzieliłam na 5 kawałków. Sos pomidorowy zmieszałam z olejem, chilli, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem oraz dużą ilością soli i pieprzu. W takiej miksturze obtoczyłam żeberka, ułożyłam na dużym talerzu, polałam resztą sosu, oblepiłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnie przełożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam 2 godziny w 180 stopniach. Następnie rozcięłam rękaw, posmarowałam jeszcze raz pozostałą marynatą i już bez przykrycia piekłam jeszcze kwadrans.
A do żeberek ... pieczone ziemniaki, sos z jogurtu greckiego, czosnku, koperku i soli oraz ... obowiązkowo cukinia na ciepło.
Cukinia na ciepło
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 czerwona cebula,
- siekany koperek,
- 2 łyżki oleju,
- ciemny sos sojowy (lub ew. przyprawa do zup)
Wykonanie:
Cukinie pokroiłam w plasterki o grubości ok. 1 cm i smażyłam po 2 minuty z każdej strony na delikatnie natłuszczonej patelni, podlewając odrobiną sosu sojowego. Na koniec podsmażyłam posiekaną cebulę, wyłożyłam ją na cukinie i posypałam koperkiem.
Podobne:
Stek Pana B. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz