Lody Herbatkowe z Herbatnikami
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka 3,2% ( i jeszcze 1/4 szklanki dodatkowo),
- 3 żółtka,
- 4 torebki dobrej herbaty,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 180 ml kremówki 36%,
- duże opakowanie herbatników be be
Wykonanie:
Zagotowałam 1/2 szklanki mleka i zaparzałam w nim herbatę około kwadransa. Żółtka ubiłam w mikserze z cukrem i solą przez 20 minut, po kwadransie dodałam mąkę. Do herbacianego mleka dodałam resztę mleka i postawiłam na garnku z gorącą wodą. Cały czas ubijając powoli wlewałam żółtka i ubijałam, aż całość zgęstniała na budyń. Po tym czasie zmieszałam z ubitą na sztywno kremówką.
Gotową masę wstawiłam na noc do lodówki, a później jeszcze na 2 godziny do zamrażalnika, czterokrotnie w tym czasie je mieszając mocno oddzielając zamarzniętą część od dna. Można po prostu krótko zmiksować. Następnie przełożyłam do zamrożonego przez noc kontenera od maszyny do lodów i kręciłam około 30 minut.
Podobne:
Czereśniowy Sernik Old&New |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz